Objętość stożka jest równa.... Pomocy !!
Doktor: Objętość stożka jest równa 192 pi, zaś tangens kąta między wysokością i tworzącą stożka
jest równy 3/8. Wyznacz Pole powierzchni bocznej stożka.
21 lut 14:10
Eta: Rozwiązuję
21 lut 14:35
Eta:
Witam!
Narysuj ten stożek, oznacz r, H , l i kąt α między tworzącą i wysok.
V = 192π i tgα= 3/8 Pb = πrl
z trójkąta prostokatnego( widzisz go napewno)
tgα= r/H czyli r/H = 3/8 to H= (8/3)*r
więc: podstawiając do V za H otrzymamy:
(1/3)π r2 *(8/3)*r = 192π
to r3 = 192 * 9/8 to r3 = 216 to r= 6
zatem H = (8/3)*6 = 16
z tw. Pitagorasa wyliczamy l -- dług. tworzącej stożka
l 2 = H2 + r2 l2 = 392 to l = √392
to l = √196 *2 to l = 14√2
zatem Pb = πrl Pb = π* 6 * 14√2
Pb = 84√2 π [ j2]
21 lut 14:45
Doktor: Dzięki bardzo ! Pozdrawiam
21 lut 15:16
Eta: OK
21 lut 15:16