prawdopodobieństwo
goldenfille: Do worka wrzucono 50 losów loteryjnych w tym 15 wygrywających. Wyciągamy 2 losy.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że oba losy są wygrywające?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej jeden los jest wygrywający?
50
2
50!
a) |Ω|=
=
=1225
(50−2)!*2!
15
2
14*15
|A|=
=
=105
2
|A|
3
P(A)=
=
|Ω|
35
czy to rozwiązanie jest dobre? jeśli tak to b) tym samym sposobem?
5 kwi 21:33
dobra rada:
a) ok
w b) wprowadź zdarzenie przeciwne ( mniej liczenia)
B' −−− obydwa losy są przegrywające
P(B) = 1 −P(B') =........