...
rączszka: Algebra liniowa Niech V=lin{(2,4),(4,8)} oraz W=lin{(−1,−2)}.
Wyznacz V+W.
Nie wiem, czy dobrze rozumiem to zadanie? Mamy zapisać (x,y)=a(2,4)+b(4,8)+c(−1,−2) i
sprawdzić, czy x i y są liniowo niezależne?
5 kwi 21:19
b.: możesz zapisać (x,y) jak napisałaś, ale sprawdzić należy, jakie pary (jakiej postaci) można w
ten sposób otrzymać
5 kwi 21:27
rączszka: Można otrzymać
x=2a+4b−c
y=4a+8b−2c=2x
Ale co tu trzeba sprawdzić, bo chyba nie za bardzo rozumiem
5 kwi 21:32
rączszka: Bo w sumie najłatwiej to odczytać z rysunku, ale jak by były w poleceniu jakieś wektory w R
3
albo R
4, to już tak prosto się nie narysuje, więc trzeba mieć jakiś sposób
5 kwi 21:43
Jack:
wsk. przyjrzyj sie tym wektorom. Każdy z można przedstawić jako krotność drugiego...
5 kwi 23:15
b.: wlasnie, mozna otrzymac, ze y=2x, wiec V+W ⊂ lin{ (1,2) } = W
odwrotna inkluzja (⊃) jest oczywista, zawsze W zawiera sie w V+W
mozna tez robic tak jak Jacek proponuje...
6 kwi 09:18
rączszka: Dzięki
6 kwi 10:25