Funckja i jej własności 1 LO (mat-fiz)
fawww: Funkcja f, taka że y−f(n), każdej liczbie naturalnej n przyporządkowuje resztę powstałą z
dzielenia liczby n przez liczbę 5
a)Określ zbiór wartości Y funkcji f]
b)Podaj zbiór miejsc zerowych funkcji f
c) Narysuj wykres funkcji f, gdy n≤15
mógłby mi ktoś to wytłumaczyć
Atime:

Jak dzielisz liczbę 5 to jedyne reszty jakie możesz otrzymać to 0,1,2,3,4
przykłady:
3:5=0 r.3
12:5=2 r.2
25:5 = 5 r.0
a) z tego wynika że jedyne wartości jakie przyjmuje funkcja f(n) to jest 0,1,2,3,4 czyli jak
chcesz to ładnie zapisać: f(Df) ∊ {0,1,2,3,4}
b)miejsca zerowe − czyli miejsca gdzie wynik dzielenia n przez 5 wynosi 0 jednym słowem
wszystkie liczby, których dzielnikiem jest liczba 5 bo np. 25:5 = 5 r.0 125:5 = 25 r.0 itd.
czyli x
0 = n*5
c) Rysunek