Pytanie.
Wojteq66: Mam pytanie do was

Jeśli mam ułamek nieskońoczony w postaci 0.0(1), i muszę wykonać pewne działanie, to jak go
zamienić na ułamek zwykły?
Myślałem o tym żeby potraktować to jako ciąg geometryczny...
a1= 0.01, a2=0.001, a3=0.0001 ... => q= 0.1
ale czy coś to da?
Ewentualnie jest jakaś inna metoda ?
5 kwi 21:11
Kejt:
można ciągami.. ale nie pamiętam jak
5 kwi 21:13
Jordan: Jest pewien schemat ale nie wiem czy o to ci chodzi

x = 0,0(1)
10x = 0,(1)
100x = 1,(1)
100x − 10x = 1,(1) − 0,(1) itp
5 kwi 21:14
Jordan: aha Kejt jest mocny
5 kwi 21:15
Kejt: jestem dziewczyną..
5 kwi 21:15
Jordan: a więc jest mocna
5 kwi 21:16
Wojteq66: Kejti, dzięki!
5 kwi 21:16
Kejt: dziękuję

swoją drogą przypomniałeś mi jak to się ciągami robiło..
5 kwi 21:16
Kejt: proszę
5 kwi 21:17
5 kwi 21:21
Wojteq66: z ciągami w sumie też dobry sposób, dzięki za niego również!
I teraz jak już sobie podstawiłem, pojawia się problem następny..
| | 1 | | 1−3√49 | |
y= |
| − |
| sprowadziłem do wspólnego (630) i wychodzą cuda wianki |
| | 90 | | 7 | |
Czy jeszcze cudować więcej trzeba podając odpowiedź ?
5 kwi 21:30
Kejt: | | 1 | | 1−3√49 | | 7 | | 90−903√49 | | 7−(90−903√49) | |
y= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| | 90 | | 7 | | 630 | | 630 | | 630 | |
| | 7−90+903√49 | | −83+903√49 | |
= |
| = |
| =... |
| | 630 | | 630 | |
jakieś pomysły..?
5 kwi 21:37
Ireneusz: Podaj przykład, który robisz. Może jakiś błąd zrobiłeś.
5 kwi 21:51
Ireneusz: | | 1 | |
Bo z tego na górze wychodzi ładnie |
| |
| | 90 | |
5 kwi 21:52
Kejt: z tego na górze..?
5 kwi 21:53
Ireneusz: Z tego 0,01
5 kwi 21:55
Ireneusz: Mój błąd. Wy liczyliście dalszą część czegoś...
5 kwi 21:57
Kejt: Zastanawiam się czy to ja się walnęłam czy on.. bo inne wyniki mamy..
5 kwi 22:00
Ireneusz: Mi wyszło tak jak Tobie...
5 kwi 22:02
Kejt: cieszę się
5 kwi 22:03
5 kwi 22:15
5 kwi 22:23
Kejt: | | 1 | | 3√49 | |
no to będzie |
| − |
| =... |
| | 90 | | 7 | |
więc strzeliłeś gafę
5 kwi 22:31
Wojteq66: haha! zdarza się
5 kwi 22:39
K. OWMH: Można tak 0, abc (ef) = (abcdef − abc) / 99000← tyle 9−ki jak tyle cyfry należących
do okresu i tyle zer jak tyle cyfr nie nalezą do okresu.
bierze się z tego że
N = 0,abc (ef) → żeby była liczba, tylko z okresem trzeba dwoma sposobami :
100000 N = abcef,(ef) ...(1)
1000 N = abc, (ef) .....(2)
(1) −(2) : 99000N =abcef−abc ⇒ N = (abcef−abc)/99000
ogólny: N = 0, a1 a2 ...an , ( b{1] b2....bp)
z jego postaci jest n cyfr nie należących do okresu i jest p cyfr należących do okresu
N= ułamek który na liczniku : piszemy różnica miedzy liczbą napisana jak byłaby całkowita
a liczba stworzona przez cyfr nie należących do okresu; a na mianowniku mamy
liczbę stworzoną składajaca się początku przez 9−ki i zer , "n" 9−ki bo tyle jest cyfr
należących do okresu oraz "p" zer bo tyle cyfr nie należy do okresu.
N = ułamek gdzie :
licznik = (N jako całkowita − liczba całkowita stworzona przez cyfr nienależących do okresu)
mianownik = 99...9900.....00 tyle 9−ki jak cyfr w okresie (n) i tyle zer jak cyfr nienależących
do okresu (p)
np. 0,08(3) = (83 − 8)/900= 75/900= 1/12.
np. 0,12(5) = (125−12)/ 900= 113/900
np. 0,0(6) = (6−0)/90= 6/90= 1/15
5 kwi 22:46