parametr m
Adzia1990: znajdź takie wartości parametru m, aby trójmian y=(m+2)x 2−(2m+1)x+5m−1 był kwadratem
wielomianu stopnia pierwszego
5 kwi 20:57
Jordan: Δ = 0, m+2 ≠ 0
5 kwi 21:02
Adzia1990: mogłabym prosić obliczenia, bo nie moge tej delty obliczyc?
5 kwi 21:24
Jordan: Δ = (2m+1)
2 − 4*(m+2)*(5m−1) ... z tym masz problem

Jeżeli tak to oblicze

I właśnie ta
delta musi być = 0 czyli innymi słowy dla jakich m W(m) = 0
5 kwi 21:28
Adzia1990: niepotrzebnie się meczyłeś bo juz sobie dałam rade. Ale dziekuje

m=−9/4 i m = 1/4
5 kwi 21:31