:D
ania: Szkielet prostopadłościanu o podstawie kwadratowej wykonany został z 80 cm drutu. Jakie powinny
być długości krawędzi prostopadłościanu, by jego pole powierzchni całkowitej był największe?
5 kwi 20:52
Jordan: Stanley

2x+2y = 80, dalej sam zrób
5 kwi 20:57
ania: ok
5 kwi 21:03
dobra rada:
a, H −−− wymiary prostopadłoscianu
8a+4H= 80 => 2a+H= 20 => H= 20 −2a , dla a€ (0,10)
P
c= 2a
2+4aH
P(a) = 2a
2+4a(20−2a) = −6a
2+80a −−−− to f. kwadratowa
osiąga wartość największą dla odciętej wierzchołka paraboli
takim prostopadłościanem jest sześcian o krawędzi
| | 20 | |
Spr: 12*a= 12* |
| = 80 cm ..... ok  |
| | 3 | |
5 kwi 21:29
Jordan: dobrą radą by było podanie wskazówki

, ale i tak szacunek dla ciebie
5 kwi 21:31