matematykaszkolna.pl
Proszę o pokazanie mi jak to powinno zostać rozwiązane. Shadow: 1) W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy a=10, a kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do krawędzi podstawy α=45* . Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły.
5 kwi 20:38
dobra rada: rysunek ΔABC jest prostokątny i równoramienny więc |AB|= AC|= 10 Takim graniastosłupem jest sześcian o krawędzi a= 10 V= a3 =....... Pc= 6a2=.......
5 kwi 20:52
Atime: rysunekPrawidłowy trójkątny to znaczy że trójkąt równoboczny w podstawie. Skoro trójkąt równoboczny to znaczy że wysokość podstawy: hpodstawy = a 32 = 53 Skoro trójkąt równoboczny to wysokości w podstawie dzielą się dzielą się w stosunku 2:1 czyli |AO| = 23|AD| czyli: |AO| = 10 33 skoro mamy odcinek |AO| to wychodzimy z funkcji trygonometrycznych: cosα = |AO|H a α = 45o więc cosα = 22 z tego wyliczamy H. Pole podstawy obliczamy ze wzoru P = a2 34 i obliczamy objętość. Następnie z pitagorasa ( |OD|2 + H2 = |SD|2) obliczamy wysokość ściany bocznej i liczymy Pole powierzchni całkowitej ze wzoru Pc = Pp + 3Pb
5 kwi 21:01
dobra rada: Hehhh emotka ........ sorry przeczytałam czworokątny a Ty Atime ....też źle ......... bo to nie ostrosłup, tylko graniastosłup emotka i mamy remis w pomyłkach 1: 1
5 kwi 21:09
Shadow: W takim razie jak się za to w końcu zabrać ?
5 kwi 21:20
dobra rada: rysunek a= 10 −−− dł. krawędzi podstawy H= 10 −−− dł. wysokości graniastosłupa
 a23 
V= Pp*H=

*H=......... podstaw dane
 4 
 a23 
PC= 2Pp + 3a*H = 2*

+3aH=........
 4 
5 kwi 21:41
Atime: rysunekczyli tgα = Ha tg45o = 1 więc a = H czyli ścianami bocznymi są kwadraty. Pole podstawy obliczasz ze wzoru a234 a objętość V = Pp * H Pole boczne to jest pole podstawy + 3 razy pole kwadratu o boku a. Przepraszam za poprzedni błąd, nie doczytałem i myślałem, że chodzi o ostrosłup emotka
5 kwi 21:46