Matematyka ziarna ciecierzycy
Damian :): W pudełku zmieszano 30 ziaren fasoli, 20 ziaren ciecierzycy i 50 ziaren
grochu.
a. Losujemy jedno ziarenko. Jakie jest prawdopodobieństwo
wylosowania ziarenka ciecierzycy?
b. Jako pierwsze wylosowano ziarenko fasoli. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że drugim wylosowanym ziarenkiem nie będzie
ziarenko fasoli?
c. Z pudełka usunięto po 10% ziarenek każdego rodzaju. Jakie jest
prawdopodobieństwo wylosowania ziarenka fasoli
5 kwi 20:23
magda:

| | 20 | |
a) wszystkich ziaren jest 100 zatem p−wo wylosowania ziarenka ciecierzycy to |
| = |
| | 100 | |
5 kwi 20:28
Ireneusz:
a) 0,2
b)0,21
c)0,3
5 kwi 20:29
magda:

b) tzn że wylosowano za drugim razem albo ziarenku ciecierzycy albo grochu
| | 30 | | 20 | | 30 | | 50 | | 3 | | 20 | | 3 | | 50 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 100 | | 99 | | 100 | | 99 | | 10 | | 99 | | 10 | | 99 | |
| | 60 | | 150 | | 210 | | 21 | |
= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 990 | | 990 | | 990 | | 99 | |
5 kwi 20:35
magda: 100%−10%=90%=0,9
f 0,9*30=27
c 0,9*20=18
g 0,9*50=45
27+18+45=90
5 kwi 20:38
b.: b.
| | 70 | |
po 1. losowaniu pozostało 99 ziarenek, w tym 70 to nie−fasole, więc szukane p−stwo to |
| |
| | 99 | |
(nie należy tego mnożyć przez p−stwo wylosowania za pierwszym razem ziarna fasoli, jak w
rozwiązaniu Magdy, bo w zadaniu jest powiedziane, że wylosowaliśmy już to ziarenko i dalej
liczymy p−stwo warunkowe)
5 kwi 21:45