matematykaszkolna.pl
Bryły 3 klasa gimnazjum ...: Witam. Sama nie wiem dlaczego mam z tym problem, bo z matematyką sobie dobrze radzę, a jak widzę po odpowiedziach w Internecie nie jest to sprawa trudna... http://zadane.pl/zadanie/620190 tutaj podane jest zdjęcie do zadania Chodzi o pole powierzchni, z objętością nie mam problemu... "Pc=2*πrl+2πrH r=8 H=13 l=10 Pc=2*π*8*10+2π*8*13 Pc=160π+208π pc=368π(j²)" To odpowiedź jednej osoby, wynik zgadza się z wynikiem podanym z tyłu książki, ale ja tego nie rozumiem Jeszcze byłabym w stanie zrozumieć 2*π*8*10, ale wtedy moim zdanie powinno nam zostać jedynie 2π*8*7 i już wynik się nie zgadza Bardzo proszę o jakieś krótkie wyjaśnienie emotka
5 kwi 20:07
b.: π*8*10 to pole powierzchni podstawy (stożkowej) i też ,,wieczka'', dlatego jest razy 2 2π*8*13 to pole powierzchni bocznej walca o promieniu podstawy 8 i wysokości 13
5 kwi 20:41
...: rysunekNo tak, ale ja jakoś nie mogę zrozumieć dlaczego tam dalej walec ma wysokość 13, bo jeśli oblicze pole boczne tych stożków, to "odcina" mi się H stożka, czyli 6 i wysokość walca nie powinna być równa 7? Co ja znowu tu pomieszałam?
5 kwi 20:52
...: A, już do tego doszłam emotka Chyba mam wyobraźnię przestrzenną nie d końca rozwiniętą emotka
5 kwi 21:21