Bryły 3 klasa gimnazjum
...: Witam. Sama nie wiem dlaczego mam z tym problem, bo z matematyką sobie dobrze radzę, a jak
widzę po odpowiedziach w Internecie nie jest to sprawa trudna...
http://zadane.pl/zadanie/620190 tutaj podane jest zdjęcie do zadania
Chodzi o pole powierzchni, z objętością nie mam problemu...
"Pc=2*πrl+2πrH
r=8
H=13
l=10
Pc=2*π*8*10+2π*8*13
Pc=160π+208π
pc=368π(j²)" To odpowiedź jednej osoby, wynik zgadza się z wynikiem podanym z tyłu książki, ale
ja tego nie rozumiem
Jeszcze byłabym w stanie zrozumieć 2*π*8*10, ale wtedy moim zdanie powinno nam zostać jedynie
2π*8*7 i już wynik się nie zgadza
Bardzo proszę o jakieś krótkie wyjaśnienie
5 kwi 20:07
b.: π*8*10 to pole powierzchni podstawy (stożkowej) i też ,,wieczka'', dlatego jest razy 2
2π*8*13 to pole powierzchni bocznej walca o promieniu podstawy 8 i wysokości 13
5 kwi 20:41
...:

No tak, ale ja jakoś nie mogę zrozumieć dlaczego tam dalej walec ma wysokość 13, bo jeśli
oblicze pole boczne tych stożków, to "odcina" mi się H stożka, czyli 6 i wysokość walca nie
powinna być równa 7?
Co ja znowu tu pomieszałam?
5 kwi 20:52
...: A, już do tego doszłam

Chyba mam wyobraźnię przestrzenną nie d końca rozwiniętą
5 kwi 21:21