proszę o pomoc
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: 1. na ponumerowanie stron książki zużyto 185 cyfr. ile stron ma ta książka

2. suma dwóch kolejnych liczb naturalnych jest równa 96, a ich największy wspólny
dzielnik jest równy 12. wyznacz te liczby.
3. suma pewnej liczby i jej odwrotności jest równa 7. oblicz sumę sześcianu tej liczby i
sześcianu jej odwrotności.
4. wykaż, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych parzystych jest podzielna
przez 24.
5. znajdź wszystkie pary liczb naturalnych spełniających równanie x
2 + y
2 = 18
21 lut 12:16
Bogdan:
ad 1. Sama policzysz, odpowiedz sobie na pytania:
- ile potzeba cyfr na strony od 1 do 9?
- ile potzeba cyfr na strony od 10 do 99?
Zobacz, ile razem otrzymałaś cyfr i dopasuj wynik do liczby 185.
ad 2. Jeśli bierzemy dwie kolejne liczby naturalne, to jedna z nich jest parzysta,
a druga nieparzysta. Liczba nieparzysta nie dzieli się przez 2, a tym samym
nie dzieli sie przez 12.
Brak rozwiązania zadania z tymi warunkami.
ad 3. x + 1/x = 7, podnosimy obie strony równości do potęgi 3 stosując wzór
skróconego mnożenia: x3 + 3 * x2 * 1/x + 3 * x * 1/x2 + 1/x3 = 343
x3 + 3x + 3/x + 1/x3 = 343
x3 + 3(x + 1/x) + 1/x3 = 343
x3 + 3*7 + 1/x3 = 343
x3 + 1/x3 = 322.
ad 4. Jeśli x2 + y2 = 18 i x, y € N, to jest jedna taka para: 32 + 32 = 18
21 lut 13:17
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: dzięki bogdan za pomoc
21 lut 13:42
Bogdan:
Podaj swoją odpowiedź do zadania 1, sprawdzę.
21 lut 14:17
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: no w pierwszym wyszło mi że to będzie 97 stron
22 lut 11:03