karo: Mam problemy z matematyką. Proszę pomóżcie mi rozwiązać te zadania. Z góry serdecznie
dziękuję. a) log927+log93 , b) log5+log20 , c) log0,5 6,4+log0,55 , d)
log672log62 , e) log72-log798 , f) log1/312-log1/343√3 , g)
log15+log50-log3/4 , h) log2√10-log4-log0,5 następne zadania. Oblicz
wiedząc, że log2x=6 a) log2x5 , b) log2x-3 , c) log21/x , d)
log26√x5 , e) log21/3√x , f) log21/x11 , g) log2x3/√x ,
h) log2(x2 3√x) I już ostatnie zadania. Przedstaw podane wyrażenie jako jeden
logarytm. a) log5(3x)-log5(4y) , b) log3(5x)+log3 2/x2 , c)
log6x-2 log6(3y) , d) In(8a)-1/2 In(9b) , e) 3 log25+1/2 log2a , f)
log(6x)+log x/2-log(2x5) , g) In(3a)-In(2b2)+3 In c h) 2log 3x/2- lo 8/x-log3
1 kwi 19:11
a: Co do zadania pierwszego: korzystasz tu cąły czas ze wzoru: loga x+ loga y= loga (xy)
Więc: a) log9 (27*3) => log9 81=2 (bo 92=81
i z każdym robisz w ten sam sposób.
Jesli masz odejmowanie logarytmów o tyych sdamych podstawach, to wtedy dzielisz.
1 kwi 20:44
lobuz18: log(x−5)−log2=1/2log(3x−20)
6 paź 14:47