Rozwiąż równanie kwadratowe
maniek^^: | 2x + 1 | | x − 1 | | x + 3 | | 4 + x | |
| − |
| = |
| − |
|
|
| x + 3 | | x2 − 9 | | 3 − x | | 3 + x | |
Prosił bym o rozwiązanie oraz wyjaśnienie,
Z góry dziękuję
5 kwi 19:50
think: wyznacz dziedzinę
następnie sprowadź do wspólnego mianownika, reszta powinna już łatwo pójść.
5 kwi 19:52
ceaser I: zauważ wzorek skróconego mnożenia
5 kwi 19:52
maniek^^: a dalej mi pomożecie

?
5 kwi 19:54
maniek^^: jak wyznaczyć dziedzinę
5 kwi 19:54
maniek^^:
5 kwi 19:59
think: masz ułamki, w przypadku ułamków mianownik musi być różny od 0
5 kwi 20:01
ceaser I: np: x+3≠0
5 kwi 20:02
maniek^^: no to raz mam x1=3 i x2=−3
5 kwi 20:07
maniek^^: ?
5 kwi 20:13
maniek^^: ?
5 kwi 20:31
Jordan: jak masz wyznaczyć dziedzinę to zadaj sobie pytanie jakich liczb nie moge podstawić za x, gdy
już je sobie zadasz i znajdziesz to wyrzucasz z dziedziny
5 kwi 20:34
maniek^^: jak bym wiedział, że sobie tylko z ludzi jaja robicie to bym tu nawet nie wchodził,
jeszcze raz z góry dziękuję
5 kwi 20:42
Kylu:
ΔΔΔΔΔΔ
| |
| o.o |
| ___ |
+++++++
5 kwi 21:23
think: aha jaja, bo nikt nie chce podać gotowej odpowiedzi na tacy tylko musisz się pomęczyć trochę?
5 kwi 21:25
think: Jordan Ci powiedział, że jak wyznaczyłeś liczby dla których zerują się mianowniki to trzeba je
wyrzucić ze zbioru liczb rzeczywistych i to będzie dziedzina funkcji, czyli zbiór do którego
będzie trzeba ograniczyć rozwiązanie. Wyszło Ci x1 = 3 i x2 = −3
zatem dziedzina to ℛ \{−3, 3}
5 kwi 21:27
maniek: sory za wczoraj, za motywację dzięki, moglibyście sprawdzić czy te odpowiedzi pasują,
x
2=1
jestem w I LO i nie miałem jeszcze wielomianów, ale troszeczkę poczytałem i zabrałem się do
roboty, ale czy dobrze zrobiłem to się zobaczy
6 kwi 20:31
maniek: ?
6 kwi 20:58