?masakra
JUSTYNKA: CZY KTOŚ JEST MI W STANIE POMÓC ?

Zad 1.31
W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 2a, ramię zaś długość b (a<b). Środek
podstawy tego trójkąta jest środkiem okręgu stycznego do ramion trójką. Oblicz długość
promienia tego okręgu.
21 lut 09:47
Bogdan:
Trójkąt równoramienny ABC:
ramiona: |AC| = |BC| = b,
wysokość |CS| = h,
podstawa |AB| = 2a, |AS| = |SB| = a, S - spodek wysokości,
promień |SE| = |SF| = r, E - punkt na boku BC, F - punkt na boku AC.
Z twierdzenia Pitagorasa w trójkącie SBC: h = √b2 - a2.
Trójkąty SBC i BES są podobne (mają równe miary kątów wewnętrznych),
h/b = r/a
stąd r = ah/b = a√b2 - a2 / b
21 lut 12:26