Kombinatoryka
Jordan: Chcę zrozumieć sens
Ewa w dniu urodzin otrzymała pięć róż. Każda róża jest innego koloru a wśród nich jest róża
czerwona. Ewa zamierza wstawić róże do wazonów. Wiedząc, że Ewa ma trzy wazony różnej
wielkości oblicz
a) na ile sposobów może rozmieścić kwiaty w swoich wazonach
b) na ile sposobów może rozmieścić kwiaty tak aby w największym wazonie stała róża czerwona i
dwie inne, a w każdym z pozostałych wazonów znalazła się jedna róża.
w podpunkcie a) kwiaty przyporządkowujemy wazonom
a w b) wazony kwiatom
czyż nie ? Dlaczego tak się dzieje

może mi ktoś to wytłumaczyć ?
5 kwi 18:55
b.: Jak dla mnie w każdym przypadku raczej ,,przyporządkowujemy kwiaty wazonom'', tzn. wybieramy
jakąś różę i znajdujemy dla niej wazon. Ale można też myśleć, że wybieramy wazon i do niego
wkładamy róże... To nie jest specjalnie istotne. Istotne jest, jak przebiegają rachunki − może
napisz, jakbyś to liczył. (Policzyć się da i tak, i tak, ale jeden ze sposobów może być
łatwiejszy).
Chyba trochę niejasno napisałem, ale też i Twoje pytanie uważam za nieco niejasne
5 kwi 20:39
Jordan: a) raczej łatwe , b) pewnie też ale mam z nim problem

napiszę jak liczę b) a ty mi powiedz gdzie robię błąd
Napiszę też jak ja to rozumie
| | | | | |
wazon największy | − róża czerwona * | − pozostałe róże + 2 już teraz wiem |
| | | |
gdzie robię błąd przecież niekoniecznie muszą być akurat dwie te same ale inaczej nie wiem jak
to zrobić
5 kwi 20:44
b.: | | | | | |
zgadza się, w wazonie największym można umieścić różę czerwoną i 2 inne na | * | |
| | | |
sposobów
a pozostałe 2 w 2 wazonach na 2 sposoby (wybieramy jeden z wazonów i wkładamy do niego jedną z
| | | |
2 róż −− | = 2 sposoby; ostatnia róża wędruje do trzeciego wazonu) |
| | |
więc zrobiłeś prawie dobrze, tylko że tych sposobów się nie dodaje, tylko mnoży
(dla każdego wyboru 3 róż do największego wazonu pozostałe dwie można rozmieścić na 2 sposoby,
stąd mnożenie)
5 kwi 21:41
Jordan: jeszcze chce sie upewnić czyli:
P.S zacząłem pisać i skumałem chyba sens przecież róż było 5

ale nie skoro napisałem to klik
wyślij

BTW. dzięki mistrzu
5 kwi 21:50
b.: zgadza się
6 kwi 00:42
Darkchomik: sorry, że odświeżam stare zadanie, ale nie jestem w stanie zrozumieć jednej rzeczy. Czemu w
podpunkcie a) robimy 35, a nie 53? Przecież to w jednym wazonie może być 5 kwiatów, a nie
jeden kwait w 5 wazonach.
28 wrz 16:55
Mila:
Dla pierwszej róży możesz wybrać wazon na 3 sposoby, dla drugiej na 3 sposoby, dla trzeciej na
3 sposoby, ...itd
|A|=3*3*3*3*3=35
28 wrz 17:07
Darkchomik: niby tak, ale z drugiej strony dla pierwszego wazonu mogę wybrać 5 róż, dla drugiego też i z 3
to samo. Wtedy mam 35. Jest jakiś sposób by wiedzieć, która liczba ma być w podstawie? Miałem
już dużo podobnych zadań do tego, gdzie np. trzeba było włożyć 5 kul do 9 szuflad, wtedy
wychodziło 95, zatem myślałem, że podstawie potęgi ma być to do czego wkładamy.
28 wrz 17:13
Mila:
Może tak:
Każdą różę możesz włożyć tylko jednego wybranego wazonu . (nie możesz jednej róży włożyć
jednocześnie do dwóch wazonów, natomiast do wazonu możesz włożyć więcej niż jedną różę).
To przyporządkowanie jest funkcją.
1 2 3 4 5 to są róże ponumerowane, wkładam je do wazonów
(w1,w2,w,3,w1,w2) masz ciąg pięciowyrazowy , o wartościach ze zbioru {w1,w2,w3}
takich ciągów jest 35.
Liczba wszystkich ciągów n−elementowych o wartościach ze zbioru {w1,w2,...wk}
jest równa kn.
Czyli w tym zadaniu mamy:35
Każdą koszulę możesz włożyć tylko do jednej wybranej szuflady. ( nie możesz jednej koszuli
włożyć jednocześnie do dwóch szuflad).
{k1,k2,k3,k4,k5} zbiór argumentów
{S1,S2,S3...S9} zbiór wartości.
Liczba ciągów: 95.
28 wrz 17:54
Darkchomik: Wielkie dzięki Mila, teraz już wszystko jest jasne. Chyba za dużo tych zadań zrobiłem i miałem
jakieś totalne zaćmienie. Strasznie się nad tym męczyłem, ale teraz już rozumiem. Jeszcze raz
dzięki.
28 wrz 18:21
Mila:
To miło,że udało mi się coś wyjaśnić.. Powodzenia
28 wrz 18:23