Podaj wzór ciągu.
golabek_88: mam ciąg (an)=(1,2,2,3,3,3,4,4,4,4...) muszę podać jego wzór.
20 lut 22:39
głąbek 2:
21 lut 00:37
Bogdan:
Dzień dobry.
Część całkowita (inaczej: cecha, entier) liczby rzeczywistej x, oznaczana jest [x],
to największa liczba całkowita nie większa od x, np.: [3,7] = 3, [4] = 4, [3/4] = 0,
[-2,7] = -3, [0] = 0, [π] = 3, [-π] = -4, itd.
a
n = [ (
√8n - 7 + 1) / 2 ]
np. a
9 = [ (
√8*9 - 7 + 1) / 2 ] = [4,531] = 4
a
10 = [
√8*10 - 7 + 1) / 2 ] = [4,772] = 4
a
11 = [
√8*11 - 7 + 1) / 2 ] = [5] = 5
21 lut 10:52
golabek_88: dzięki wielkie. jak Ty to zrobiłeś?
23 lut 23:06
Eta:
Z wykresu widać,ze to będą cechy liczby rzeczywistej!
23 lut 23:08