Jednokładność
Trox: Mamy daną skalę (2/3), współrzędne punktu A(6,2) i A'(3,1) i mamy znaleźć punkt S, który jest
środkiem jednokładności.
Ja to liczę ze wzoru x'=sx + (1−s)a ; y'=sx + (1−s)b
Za s podstawiam moją skalę, natomiast punkt S ma współrzędne (a,b).
Dobrze to robię?
Wyszło mi S(3,−1)
5 kwi 18:06
Trox: odświeżam
5 kwi 18:53
Trox: I jeszcze raz
5 kwi 22:08
Jordan:

SA' = k * SA
S = (x,y)
SA' = [3−x,1−y]
SA = [6−x,2−y]
| | 2 | |
[3−x,1−y] = |
| * [6−x,2−y] |
| | 3 | |
S = (−3,−1) o ile się nie pomyliłem

Moim zdniem wektorami łatwiej
5 kwi 22:21