Zadanie
Agata: Umrę jak tego nie zrobię
Agata: Rozwiązuję to zadanie już kolejny raz i za każdym razem wychodzi mi coś innego
1.41.
W trójkącie równoramiennym ABC ( I AC I = I BC I ) długość wysokości CD wynosi h. Okrąg,
którego średnicą jest ta wysokość, przecina boki trójkąta w punktach E i F. Oblicz pole
tego trójkąta wiedząc,że I EC I : I AE I = I FC I : I BF I = m:n
20 lut 22:05
och nie!:
21 lut 00:34
Eta:

P(ABC)= a*h
|∡DEC|=90
o −−− kąt wpisany oparty na średnicy
trójkąty DAE i DEC są prostokątne i podobne z cechy (kkk)
z tw. Pitagorasa w trójkącie DEC:
| | h2 | |
h2=m2+k2 ⇒h2=m2+mn ⇒ h2= m(m+n) ⇒ (*) m+n= |
| |
| | m | |
z tw. o stycznej i siecznej : |AD|
2=|AC|*|AE| , |AC|= n+m , |AE|=n
zatem: a
2=(m+n)*n
| | h2 | | n | |
a2= |
| *n ⇒ a= h*√ |
| , a>0 |
| | m | | m | |
| | n | |
Odp: P(ABC)= a*h ⇒ P= h2√ |
| [j2] |
| | m | |
Zadanie czekało na rozwiązanie..........ponad
4 lata
6 lip 21:34
Eta:
Ciekawe co z
Agatą ? ..... przez tak długi czas
6 lip 21:50
use: skąd wiesz że 4 lata

?
6 lip 22:10
Eta:
@
use podświetl datę pierwszego postu
6 lip 22:22
use: ale bajer, nie wiedziałem
6 lip 23:04