funkcje liniowe. potrzebna pomoc.
Tomek: Wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty A i B, takie że A=(−3, 0) i B=(0,
4) ma postać:
Prosiłbym o wytłumaczenie tego zadania, skąd taka odpowiedź, z góry dziekuje.
5 kwi 16:33
k: y=ax+b
A=(x,y)=(−3,0)
B=(x,y)=0,4)
teraz podstawiamy punkty A i B do wzoru na funkcję liniową i robimy z tego układ równań
0=−3a+b
4=b
0=−3a+4
a=
34
i do wzoru
y=
34x+4
mam nadzieję, że pomogłam
6 kwi 20:22
Gustlik: k − gdzieś masz błąd,poza tym tu nie potrzeba układu równań, jest wzór na współczynnik
kierunkowy.
A=(−3, 0)
B=(0, 4)
| | yB−yA | | 4−0 | | 4 | |
a= |
| = |
| = |
|
|
| | xB−xA | | 0+3 | | 3 | |
Prosta ma równanie:
Podstawiam współrzędne któregoś z tych dwóch punktów, np. A:
4=b
b=4
7 kwi 00:13