Eta:
6! 4!*5*6
a) Moc Ω= C
62 = -------- = ----------- = 15
2! * 4! 4! * 1*2
A --- wylosowano perłę
mocA= C
11*C
15 = 1*5 = 5 P(A) = 5/15
B --- nie wylosowano perły
5! 3! *4*5
moc B= C
25 = ------- = ---------- = 10 P(B)= 10 /15
2! *3! 3! * 1*2
daj sam odp; to już chba wiesz?
b) podobnie 6! 3! * 4*5*6
mocΩ= C
63 = --------- = -------------- = 20
3! * 3! 3! * 1*2*3
A - wylosowano perłę
mocA = C
11* C
52 = 1* 10 = 10 to P(A) = 10/20 = 1/2
B --- nie wylosowano perły
moc B= C
53 = 10 P(B) =10/20 = 1/2
tu też daj odp; wiesz już ?
Powodzenia w podawaniu odpowiedzi