PILNE: proszę o rozwiązanie tych zadań:
zad 1
Drugi wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 7, a szósty 27. Wyznacz trzydziesty wyraz tego
ciagu oraz sumę trzydziestu jego początkowych wyrazów
zad 2
Kubek w kształcie walca ma średnicę zewnętrzną równą 8,6 cm i wysokość 10 cm. ścianki i
dno kubka maja grubość 3 mm. Czy w tym kubku zmieści sie 0,5 l płynu?
zad.3
Państwo Wiśniewscy razem zarabiają miesięcznie 4600 zł brutto. pan Wisniewski ma pensje o
30% większą od pensji zony. Oblicz jaki procent zarobku pana Wisniewskiego stanowi
podatek i ubezpieczenie wiedząc że pan Wisniewski otrzymuje netto 1742zl.
zad4
Wokrag o promieniu 6 wpisano trójkąt prostokontny. Wyznacz wzór funkcji y=f(x)
opisującej pole tego trójkata w zalezności od długości jednej z przekatnych długości x .
Podaj dziedzinę tej funkcji.
zad 5.
oblicz pole i obwód szesciokata foremnego wiedząc ze róznca miedzy dłuzszą i krótsza
przekątną wynosi 4 cm.
1 kwi 16:39
ewelina: Zad 1.
a6 =a2 +4r
27=7+4r => r=5
a30 =a6+24r
a30 = 27+120 itd
Zad 2.
V=pi* r2 *H
V=pi *4,32 *10
i sprawdzasz, czy ta objętość jest mniejsza od 0,5dm3
1 kwi 20:53
Agatusia: zad 2
troche inaczej
srednica zew. 8,6 -> promien zew = 4,3 -> promien wewnetrzny 4 cm
wysokosc z dnem =10 -> bez dnia 9,7
v = Pp * H
v= π R2 +H
v = 3,14 * 16 * 9,7 = okolo 4873
nie zmiesci sie
1 kwi 21:05