Eta:
Witam !Narysuj tentrójkąt.
zaznacz środek S na tej wysokości.
Odległość S od ramienia CD oznacz jako I SEI
odcinek SE jest prostopadły do ramienia CD
ISEI ---- jest szukaną długością
więc z podobieństwa trójkątów
ΔSEC ≈ ΔDBC bo są prostokatne
i maja wspólny kąt przy wierzchołku C ( czyli kkk)
zatem:IDBI / ISEI = ICBI/ ISCI
IDBI = 10 ICBI = 26
długość odcinka ICDI liczymy z tw. Pitagorasa
ICDI
2 = 26
2 - 10
2 ICDI
2 = 576 to ICDI= 24
to ISCI = 12cm
teraz z powyższej proporcji już można obliczyć
odległość ISEI
10/ ISEI = 26/12 to ISEI= 120/26 czyli ISEI = 60/13 cm
ODP; ISEI = 60/13 cm