Bardzo proszę o pomoc kogoś!
Maciuś: BŁAGAM O POMOC


NIE DAJĘ SOBIE RADY

:(
Zad.1.24
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokatne mają długość I CA I= 5,5 cm I CB I = 30cm
. Trójkat A' B' C' jest podobny do trójkata ABC, a I A'B'I = 122cm. Oblicz długości
pozostałych boków trójkata A'B'C'.
20 lut 18:54
tim: 1. Korzystając z twierdzenia Pitagorasa obliczymy przeciwprostokątną |AB|:
|CA|2 + |CB|2 = |AB|2
5,52 + 302 = x2
30,25 + 900 = x2
x2 = 930,25 /√
x = 30,5
2. Korzystając z proporcji obliczamy proporcję
|AB| 30,5 1
____ = _____ = ____
|A'B'| 122 4
Więc boki |C'B'| i |C'A'| będą cztery razy dłuższe niż |CA| i |CB|. Więc:
|C'B'| = 30 * 4 = 120cm
|C'A'| = 5,5 * 4 = 22cm
Powinno być dobrze.
20 lut 19:04
Eta:
Nie ma co zalewać się łzami!
Policz IABI ---- to przeciwprostokatna z tw. Pitagorasa>
Umiesz policzyć!
czekam na odp: ile wynosi długość tej przeciwprostokatnej ?
20 lut 19:04
Eta: Widzę,że pomocnik już Cię wyręczył
20 lut 19:06
tim: No tak
20 lut 19:07
Eta:
Należało wyjaśnić ,że skala podobieństwa k= 4
czyli długości boków ΔA'B'C' są 4 - razy większe
od długości odpowiednich boków ΔABC
20 lut 19:15