Statystyka BK
Olekbend: Witam,
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać...
1. W każdej partii 1000 sztuk wyrobów czekoladowych produkowanych przez spółkę „Słodycz”
znajduje się 668 szt. wyrobu I gat., 270 szt. wyrobu II gat., 50 szt. wyrobu II gat. oraz 12
szt. poza gatunkowe. Wybieramy losowo jeden produkt z partii. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że będzie to
a) wyrób I gatunku?
b) wyrób poniżej I gat.?
n=1000?
k=1?
p=1/1000?
q=999/1000?
Gdzie jest błąd?
5 kwi 05:38
ICSP: Ω = 1000
a) wybór pierwszego gatunku jest ich 668 czyli A = 668
Pamiętaj o kreskach nad A i Ω
b) możemy to łatwo obliczyć za wzoru P(A) = 1 − P(A)' gdzie P(A)' jest prawdopodobieństwem
zyskanym w podpunkcie a
5 kwi 06:07
Olekbend: chyba nie do końca łapię, dlaczego nie można zastosować schematu Bernaullie'go. Dzięki
5 kwi 21:20