Zadanie
Misia: Trójkąt prostokatny o polu 8√3cm2 i kącie ostrym 600 obraca się dookoła dłuzszej
przyprostokatnej. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej powstałej bryły.
20 lut 14:47
Eta: Witam! Narysuj tę bryłę!
wymiary tego trójkata oznacz ;
a -- krótsza przyprost. ( jednocześnie promień podstawy stozka)
b -- dłuższa przypr. ( wysokość stozka)
c --- przeciwprostokatna (tworząca stożka)
więc z obrotu powstanie stożek o wymiarach:
r = a i h = b i l = c
PΔ= a*b/ 2 to a*b/2 = 8√3 to a*b = 16√3
I znów w zadaniu nie jest powiedziane o który kat chodzi ?
bo trójkat ten ma dwa katy ostre!
Może nie napisałaś dokładnie treści?
Napisz jaka jest dokładnie treść zadania ( to bardzo ważne!)
to Ci dokończę rozwiązanie ! Czekam na wyjaśnienie!
20 lut 17:16
Eta:
Sory ! wszystko jest OK!( zamyśliłam się przez chwilkę

Naprzeciw najwięszego kąta leży najdłuższy bok
a na przeciw najmniejszego kata najkrótszy bok!
Czyli kąt 60
o znajduje sie naprzeciw boku " b"
czyli jest katem między promieniem podstawy stożka a jego tworzącą
więc
z funkcji tryg. tg 60
o = b/a tg60
o =
√3
czyli b = a
√3 po podstawieniu do pola mamy
a * b = 16
√3
to a * a
√3 = 16
√3 to a
2 = 16
to a = 4 cm czyli
r = 4cm
więc b = 4*
√3 czyli
√3 cm.html"> h = 4√3 cm
jeszcze długość tworzacej obliczamy np;
z tw. Pitagorasa ( choć można i z f. tryg. też )
c
= a
2 + b
2 c
2 = 16 + 16* 3 = 64
to c= 8 cm czyli
l =8 cm
teraz już tylko podstaw do wzorów na ;
V = ( 1/3)πr
2 *h P
c =πr( r + l )
20 lut 18:05
Misia: Mam pytanie! o co chodzi z tymi funcjami tryg. bo ja jestem w 3 gimn. i nie wiem
20 lut 18:12
Eta:
Misia! skąd ja mam wiedzieć ,że jesteś w gimnazjum?
Trzeba o tym nam napisać!
wiec nie znasz funkcji trygonometrycznych ! tak ?
czyli policzymy inaczej:
Na początku napisałam Ci ,że "b" liczymy z funkcji tg60o
teraz zamiast tego napiszesz tak:
ponieważ trójkat prostokatny ma katy 60 o
i 30o to przekrojem osiowym tego stozka jest trójkat równoboczny
o boku " 2a" ( bo wszystkie katy ma po 60o
więc długość boku " b" = h
jest wyskościę trójkata równobocznego>
Znasz wzór ,że hΔ równobocz. = a√3/2
czyli b = h = a√3/2
pole przekroju jest dwa razy większe od pola trójkata prostokatnego
więc
PΔrównob. = ap{3}/ 4 to połowa pola tego trójkata
jest a2 √3 /2 = 8 √3
to a2√3 = 16√3
to a2 = 16 to a = 4 cm
dalej juz masz bez f, tryg> czyli juz tak jak chciałaś !
Rozumiesz już ?
Na przyszłość pisz do jakiej szkoły chodzisz!
Wtedy nie będzie takiego problemu OK?
20 lut 18:56