Rzucamy monetą i kostką. Oblicz prawdopodobieństwo...
KATI: Rzucamy monetą i kostką. Oblicz prawdopodobieństwo, wyrzucenia orła i parzystej liczby
oczek.
20 lut 13:05
ulaat: Możesz rozrysować drzewko zaczynając od rzucenia monetą, później od orła wyprowadzasz 6
gałęzi (tyle jest możliwości). Oczywiście przy każdej gałęzi piszesz prawdopodobieństwo
i liczysz:
A - wyrzucenie orła i parzystej liczby oczek
P(A)=1/2 * 1/6 + 1/2 * 1/6 + 1/2 * 1/6 = 3/12= 1/4
20 lut 13:37
Eta:
Można też tak:
mocΩ= 2*6 = 12
zd. A ={ (O,2) (O,4) (O,6)}
moc A= 3
P(A)= 3/12 = 1/4
20 lut 15:48