aga: w trapezie równoramiennym ABCD o podstawach AB i CD kąt ostry ma miarę 45 stopni
przekatna AC o długości 6 tworzy z ramieniem trapezu kąt o mierze 120 stopni . Oblicz
pole trapezu ABCD
1 kwi 15:30
Sławek: Aby obliczyć pole trapezu należy skorzystać ze wzoru:
P=1/2 x e2 sin γ
e - długość przekątnej.
γ - ostry kąt powstały w wyniku przecięcia przekątnych trapezu
Długość przekątnej już mamy. e=6
Więc należy obliczyć miarę kąta ostrego powstałego w wyniku przecięcia przekątnych.
Środek przecięcia oznaczmy jako K.
Miary trójkąta ACB to = 120, 15 i 45 (kąt CBA). Zaś w trójkącie ADB utworzonym przez
poprowadzenie drugiej przekątnej DB mamy miary = 15, 120 i 45 (kąt BDA).
Trójkąt AKB ma miary = 15, 15 i 150 (180-(15x2)).
Miara kąta pełnego to 360. W miejscu przecięcia mamy 2 rozwarte kąty i 2 ostre. Rozwarty
kąt to kąt AKB. I DKC.
To kąty ostre CKB i AKD mają miary:
360-(2x150)=360-300=60
60/2=30 miara kąta ostrego powstałego w wyniku przeciecia dwuch przekątnych.
Teraz to już tylko pozostało podstawienie pod wzór:
P=1/2 x e2 sin γ (ostrego kąta powstałego w wyniku przecięcia przekątnych)
sin 30 = 1/2
P = 9 (po obliczeniach)
7 kwi 22:28