zadanie maturalne< funkcja f(x)=2x-2/x-4 ...
v_v: Zadanie:
Dana jest funkcja f(x)=2x-2/x-4. Wyznacz funkcję postaci g(x)=c/x oraz przesunięcie,
jakie należy wykonać aby z jej wykresu otrzymać wykres funkcji f. Narysuj wykresy. Podaj
dziedzinę i zbiór wartości.wyznacz zbiór argumentów, dla których funkcja f przyjmuje
wartosci mniejsze od 5.
Odpowiedzi:
Doprowadzenie wzoru funkcji f do postaci f(x)=(6/x-4)+2
Zapisanie wzoru funkcji g: g(x)=6/x
Okreslenie przesuniecia 4 w prawo 2 w gore lub wektor [4,2]
Narysowanie funkcji f
narysowanie funkcji g
Wyznaczenie dziedziny i zbioru wartosci funkcji f: D=R-{4}, f(D)=R-{2}
Rozwiązanie nierówności f(x)<5:x∈(-∞,4)U(6,∞)
20 lut 11:13
blee: (2x-2)/(x-4) =(x+x-4+2)/(x-4)=((x-4)+9x+2))/(x-4)=(1+(x+2)/(x-4)=1+(x-4+6)/(x-4)=2+6/x-4
dalej to juz spoko dasz rade
20 lut 11:38
blee: czyli 2 do góry (na osi OY) i 0 4 w lewo na osi OX (czyli dokładnie twój wektor [4,2]
20 lut 11:39
v_v: własnie nie czaje z tym G dlaczego g(x)=c/x czyli g(x)=6/x
20 lut 11:39
blee: f(x)<5
czyli 2+6/(x-4)<5
6/(x-4)<3
Df=R\{4}
6(x-4)<3(x-4)2
6x-24< 3x2-24x+48
3x2-30x+72>0 /3
x2-10x+24>0
Δ=100 -96 =4
x1=4,
x2=6
ramiona parabola ma skierowane do góry czyli xE(-∞,4)U(6,∞)
20 lut 11:43
blee: bo wyjściową twoją funkcja tą G jest 6/x (bo taka ma miec ogólnie) to że w mianowaniku
pojawi sie -4 ozancza jedynie tyle ze pzresuwasz sobie argumenty po Osi OX
20 lut 11:45
asd: Dzieki
20 lut 11:46
blee: c/x to podsatwowy wzór funckji homograficznej, stała przez x
a dodawanie lub odejmowanie czegoś w mianowniku to jazda po Osi OX, a dodawanie kub
odejmowanie od całego ułąmka to poruszanie sie po osi OY
20 lut 11:46
joł: czzyli jaka jest końcowa odpowiedź?
23 maj 20:49
Dominika:

f(x) =1+4/x
19 gru 16:38