Oblicz objętość ostrosłupa.
Anni: Czy może mi ktos pomóc

Próbowałam robić to zadanie ale wychodzi mi zły wynik..

Zadanie jest takie:
Podstawą ostrosłupa jest romb o boku dł 15 cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt α = 60 stopni. Pole powierzchni bocznej jest równe 360 cm
2.
Oblicz objętość ostrosłupa. W odpowiedziach mam ze objętość wynosi 360
√3 cm
3.
Eta:
Witam! rozwiążemy

Narysuj ten ostrosłup( będziesz widzieć odpowiednie zależnośći
o których napiszę )
Najpierw korzystamy z tego ,ze mamy podaną wartość p
b
więc wyliczymy długść wysokości w ścianie bocznej>
P
b = 360 cm
2
P
b = 3* a * h
b / 2
to 3* 15 * h
b /2 = 360 to po przekształceniu
h
b = 12 cm
trójkąt prostokątny gdzie:
h
b ---- przeciwprostokatna
H --- wysok. ostr. ---przyprostokatna przeciwległa katowi 60
o
i r --- promień okręgu wpisanego w romb( druga przyprostokatna)
Pewnie tego nie wzięłaś pod uwagę,
że : jeżeli ściany boczne są nachylone pod tym samym
kątem do podstawy to spodek wysokości H pokrywa się
ze środkiem właśnie okręgu wpisanedo w podstawę ostrosłupa
( z a p a m i ę t a j to !)
czyli sprawa już wyjaśniona :
2 P
r = --------------- ( taki jest wzór na obliczenie promienia



!
a + b + c + d
czyli u nas w zad; jest: r = 2P/ 60 bo 15 + 15 +15 + 15 = 60
czyli
r = P/30 to
P = 30 * r jak wyliczymy
r
to i obliczymy pole rombu , bo P
rombu= 30* r
z trójkata prostokatnego o którym pisałam wcześniej
obliczymy i
r i
H
z funkcji tryg. H/ h
b = sin60
o to H = 12 *
√3/2
czyli
√3 cm.html">H = 6√3 cm
podobnie r/ h
b = cos 60
o to r = 12 * 1/2 = 6
czyki
r = 6 cm
teraz juz tylko do wzoru na V + (1/3) P
p * H
P
p= 30 * r = 30 * 6 = 180 cm
2
więc V = ( 1/3) * 180 * 6
√3 = 360
√3 cm
3
Podoba się ? pozdrawiam !