Objętość ostrosłupa.
Annie: Czy mógłby mi ktoś pomóc


Próbowałam robić to zadanie ale, nie wychodzi mi dobry wynik..

nie wiem gdzie robię
błąd.
Zadanie jest takie :
Podstawą ostrosłupa jest romb o boku długości 15 cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt α = 60 stopni. Pole powierzchni bocznej jest równe 360 cm
2.
Oblicz objętość ostrosłupa. W odpowiedzi mam ze Objętość wynosi 360
√3 cm
3.
20 lut 10:49
jary: Dane: Pb = 360cm3, α = 60o, a = 15cm
Obliczyć: V = 1/3*Pp*H , gdzie Pp - pole powierzchni podstawy, H - wysokość ostrosłupa
Obliczamy wysokość trójkąta ściany bocznej:
Pb = 4*(1/2*a*h) ⇒ h = Pb/(2*a)
Teraz obliczamy wysokość ostrosłupa:
H = h*sinα ⇒ H=(Pb/(2*a))*sinα = (Pb/(2*a))*√3/2
Aby obliczyć pole podstawy (Pp) korzystam ze wzoru na pole rombu tj.
Pp = a * hr , gdzie hr - wysokość rombu
hr = 2 * h * cosα = Pb/(2*a)
czyli:
Pp = a*hr = Pb/2
Stąd objętość:
V = (1/3)*(Pb/2)*(Pb/(2*a))*√3/2 = Pb2*√3/(24*a) = 3602*√3/(24*15) = 360*√3
20 lut 11:27
Annie: Dziękuję za pomoc
20 lut 12:19