rownanie
bercia: w zależnosci od parametru m zbadaj liczbę rozwiązań równania : m(mx-1)=2-4(1-x)
19 lut 22:50
Mickej: rozwiązuje
19 lut 22:52
Eta:
OK! Ciekawe jakie podasz Mickej rozwiazania?
19 lut 22:55
Mickej: dobrze przepisałaś bo jeśli tak to zawsze jest jedno rozwiązanie
19 lut 22:55
Mickej: hmmmmm
19 lut 22:56
Mickej: musze sie zadumać na chwilke
19 lut 22:56
Eta: No co Ty Mickej

dawaj ... to proste równanie liniowe

Czekam! .... dostaniesz "cukierka"
19 lut 22:58
Eta:
Nie zawsze jedno Mickej!.....
Jedno dla m ≠2 i m≠ -2
tożsamościowe, czyli niesk. wielerozw. gdy m = 2
sprzeczne dla m = - 2
19 lut 23:00
Mickej: no dobra za cukierka to mogę napisać co mi tu wychodzi

m
2x-m+4x+2=0
(m
2+4)x-m+2=0
19 lut 23:01
19 lut 23:04
Eta:
Więc tak:
wymnażamy i porzadkujemy to równanie;
m
2x - m = 2 - 4 +4x
m
2x - 4x = m - 2
x( m
2 -4) = m - 2
m - 2
x = ---------------
(m-2)(m +2)
Analizę ilości rozwiązań w zalezności od "m" podałam wcześniej
POwodzenia!
Pozdrowienia dla Mickeja
19 lut 23:04
Mickej: heh to poszłem

teraz
19 lut 23:04
19 lut 23:06
Mickej: nom widzę

-*-=+ a ja sobie dałem-
19 lut 23:07
Basia:
chłopiec mówi "poszedłem", Mickey; z polskiego też jest matura (bez urazy - poloniści są
na to wyczuleni strasznie, wiem coś o tym)
19 lut 23:08
Mickej: no jest

ale z polskiego zadowoli mnie wynik 30 %
19 lut 23:09
Basia: ale to naprawdę głupio i źle wygląda gdy mądry facet mówi z takimi błędami;
wierz mi, że to bardzo źle wpływa na "image" np.kandydata do pracy w renomowanej firmie
19 lut 23:12