JUSTYNKA
Pierwiastkami wielomianu : Podstawą ostrosłupa ABCS jest Δ o boku a i katach przyległych α 3α, spadek wysokości S'
jest srodkiem okręgu opisanego na podstawie. A krawędź boczna jest machylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem α. Wyznacz objetosc ostroslupa.
19 lut 22:28
Basia:
rozwiązuję, ale sprawdźcie ok ?
19 lut 22:47
Pierwiastkami wielomianu : oko
19 lut 22:56
Basia:
podstawa - trójkąt ABC
oznaczmy boki podstawy przez a=AB, b=BC, c=AC
α - kąt przy wierzchołku A
3α - kąt przy B
β - kąt przy C
β = 180 - α - 3α = 180 - 4α
z tw.sinusów mamy
a/sin(180-4α) = b/sinα = c/sin3α
stąd:
b = a*sinα/sin(180-4α) = a*sinα/sin4α
c = a*sin3α/sin(180-4α) = a*sin3α/sin4α
promień okregu opisanego na trójkącie
R = a/[2sin(180-4α)] = a/(2sin4α)
tr. wyznaczony przez krawędź boczną ostr., promień okręgu opisanego na podst. i wysokość
ostrosłupa jest prostokątny
tgα = H/R
H = R*tgα = a*tgα/(2sin4α)
Pp = a*c*sinα = a*a*sin3α*sinα/sin4α = a2*sin3α*sinα/sin4α
V = Pp*H/3 = a3*tgα*sinα*sin3α/(2sin24α)
możliwe, że to się jeszcze da przekształcać, ale moim zdaniem szkoda czasu, zdrowia i
fatygi
19 lut 22:59