aniołek : Po wiadomościach z kraju i ze świata TVG ma ma nadejść pięć reklam: trzy reklamy różnych
proszków do prania oraz dwie reklamy różnych past do zębów. Kolejność nadawania reklam
jest ustalona losowo. Oblicz prawdopodobieństwo, że dwie reklamy produktów tego samego
rodzaju nie będą nadane bezpośrednio jedno po drugim. wyniki podaj w postaci
nieskracalnego ułamka zwykłegon
1 kwi 14:41
Agatusia: moc omegi...
Permutacja z 5 = 5! = 120
dzelimy na dwa zbiory proszki i pasty
mamy 5 miejsc do obstawienia
jedyna opcja zeby nie byly obok siebie dwa te same produkty musi byc
proszek pasta proszek pasta proszek
wiec
dzialajac moi sposobem mozna uzyc kombinacji:
C 1 z 3 proszkow * C 1 z 2 past * C 1 z 2 (proski - jeden wykorzystany) * C 1 z 1 (past)
* C 1 z 1 proszki = 3 * 2 * 2 * 1 * 1 =12
mozna tez rozpatrzyc to inaczej
Proszek 1 pasta1 proszek2 pasta2 proszek3
mozna zrobic permutacje 3 proszkow
jest to = 6
i pomnozyc przez permutacje past = 2
=12
P(A) = 12/120 = 1/10
1 kwi 20:34