prosze o pomoc
antenka 1985: Mirek podzielił między kilku kolegów przyniesione czekoladki.Jurek dostał jedną szóstą
wszystkich czekoladek, a Wacek dwa razy więcej . Łącznie dostali 12 czekoladek. Jedną
czwartą pozostalych czekoladek dostał Henio, a całą resztę Piotr.
a)Jaka część wszystkich czekoladek dostali łącznie Jurek i Wacek

b)Jaką część wszystkich czekoladek dostał Henio? A jaką Piotr?
c)Ile czekoladek dostał każdy z kolegów Mirka
19 lut 21:46
Spike:
X- wszystkie czekoladki
Marek Wacek Jurek Henio Piotr
nic 1/3x 1/6x (1/4)*12 24-12-12*1/4
1/3x+1/6x=12
2/6x+1/6x=12
1/2x- to jest odpowiedz na a)
x=24
24-12=12- pozostałe czekoladki
b) (12*1/4)/24= 3/24=1/8
c) Wacek- 8
Jurek- 4
Henio-3
Piotr-9
19 lut 21:56
Spike: b*) 1/8 henio*
9/24=3/8- piotr
19 lut 21:57
seksi: a skątt to 1/2
24 lut 18:59
łukasz: Spike pomóż i mi ! proszę.
24 lut 19:12
Spike: 1/2, ponieważ: 12 czekoladek, czyli łączna ilość czek. jurka i wacka, to połowa z 24.
24 lut 19:36