proszę o pomoc
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: rozwiąż równanie:
(x + x / (x+1) )2 - 2x * x / (x+1) = 8
19 lut 21:43
Eta: Co Ty Łuki? juz Bogdan Ci podał sposób rozwiązania!
Dasz radę ! Powodzenia!
19 lut 21:49
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: ale ten sposób jest zły, bo inne rozwiązanie powinno być i o trzeba ze wzoru
a2+b2 = (a+b)2 -2ab, tylko nie wiem co dalej pomóżcie prosze
19 lut 22:12
Bogdan:
Nie sposób był zły, tylko Ty podałeś zadanie o następującej treści:
x
2 + [x/ (x+1)]
2 = 8
Jak wpisujesz, takie dostajesz rozwiązanie.
A tu jest zupełnie inna treść: (x + x / (x+1) )2 - 2x * x / (x+1) = 8
Jeśli to są dwa różne zadania, to tamto jest rozwiązane poprawnie, wystarczy wstawić
otrzymane pierwiastki do równania, chyba umiesz tak sprawdzać prawidłowość
rozwiązania dowolnego rownania bądź układu równań?
Sposób, o którym tak źle się wyrażasz polega na znalezieniu pierwiastków wielomianu
poprzez analizę dzielników wyrazu wolnego i to jest powszechnie stosowana metoda.
Jeśli zastosujesz tę metodę, to rozwiążesz nie tylko to równanie wielomianowe.
19 lut 22:56