Znajdź punkt A i B
pawell: Trójkąt prostokatny równoramianny którego punkt C=(3,-1) jest wierzchołkiem kąta
prostego. Przeciwprostokatna nalezy do prostej 3x - y + 2 = 0 . Znajdź punkt A i B
19 lut 21:20
Mickej: powiem ci że mnie to zadanko też dzisiaj męczyło ale znalazłem teraz coś takiego
1228 zobacz na to jak to ci nie pomoże to ci powiem o co chodzi

a jeśli robisz to
zadanie to znaczy ze jesteś R i musisz się trochę pomęczyć
19 lut 22:04
Mickej: no ale nie mogę się powstrzymać żeby się pochwalić

robisz sobie rysunek to podstawa w geometrii analitycznej co pewnie wiesz

następnie skoro jest to trójkąt prostokątny równo ramienny z czego wynika ze jego kąty to
90,45,45 wiec katy jego boków czyli prostych które je tworzą są równe 45 stopni w tym
linku który ci podałem jest wzór na kat pomiędzy prostymi czyli
|3-a
2|
tg45=|----------
|1+3a
2|
z tego wyjdzie ci a=1\2 i a=-2 wiec masz współczynnik kierunkowy i punkt C=(3,-1)
wyznaczasz proste następnie punkty przecięcia prostych i wychodzi ładnie jak w książce
panna Kiełbasy
19 lut 22:21
pawell: No to nigdy bym na to nie wpadł pewnie ale wielkie dzięki ! teraz juz troche zaczynam to
rozumieć

a tak poza tym co to znaczy że jestem " R"
19 lut 22:49
Mickej: Poziom R z matury

bo te zadania są w kiełbasie na poziom rozszerzony to zgaduje ze taki
zdajesz
19 lut 22:51