matematykaszkolna.pl
Znajdź punkt A i B pawell: Trójkąt prostokatny równoramianny którego punkt C=(3,-1) jest wierzchołkiem kąta prostego. Przeciwprostokatna nalezy do prostej 3x - y + 2 = 0 . Znajdź punkt A i B
19 lut 21:20
Mickej: powiem ci że mnie to zadanko też dzisiaj męczyło ale znalazłem teraz coś takiegoemotikonka 1228 zobacz na to jak to ci nie pomoże to ci powiem o co chodziemotikonka a jeśli robisz to zadanie to znaczy ze jesteś R i musisz się trochę pomęczyćemotikonka
19 lut 22:04
Mickej: no ale nie mogę się powstrzymać żeby się pochwalićemotikonka robisz sobie rysunek to podstawa w geometrii analitycznej co pewnie wieszemotikonka następnie skoro jest to trójkąt prostokątny równo ramienny z czego wynika ze jego kąty to 90,45,45 wiec katy jego boków czyli prostych które je tworzą są równe 45 stopni w tym linku który ci podałem jest wzór na kat pomiędzy prostymi czyli |3-a2| tg45=|---------- |1+3a2| z tego wyjdzie ci a=1\2 i a=-2 wiec masz współczynnik kierunkowy i punkt C=(3,-1) wyznaczasz proste następnie punkty przecięcia prostych i wychodzi ładnie jak w książce panna Kiełbasy
19 lut 22:21
pawell: No to nigdy bym na to nie wpadł pewnie ale wielkie dzięki ! teraz juz troche zaczynam to rozumieć a tak poza tym co to znaczy że jestem " R" emotikonka
19 lut 22:49
Mickej: Poziom R z maturyemotikonka bo te zadania są w kiełbasie na poziom rozszerzony to zgaduje ze taki zdajeszemotikonka
19 lut 22:51