okrąg wpisany w trójkąt
Pomocy!: W trójkąt o kątach 20 stopni, 60 stopni i 100 stopni wpisano okrąg. Oblicz kąty
trójkąta, którego wierzchołkami są punkty styczności.
Z góru dziękuję za odpowiedź
19 lut 20:47
Pomocy!: bardzo proszę o pomoc
19 lut 20:51
Pomocy!: hmm.. pomoże mi ktoś?
19 lut 21:09
Kamilo0: A kąt α = 20 stopni
B kąt β = 60 stopni
C kąt γ = 100 stopni.
O - oznacz punkt stycznosci
kąt AOB = 140 stopni, ponieważ
180 stopni - 1/2 α + 1/2 β
180 - 10 +30 = 140
kąt BOC = 100 stopni, bo
180 - 1/2 β + 1/2 γ
180 - 30 +50 = 100
kąt COA = 120 stopni ,bo
180 - 1/2γ + 1/2 α
180 - 50 +10 = 120.
19 lut 21:26
Kamilo0: Dobrze by było gdyby to ktoś sprawdził, bo nie wiem czy to jest dobrze...
19 lut 21:34
Pomocy!: ale dziękuję
19 lut 21:39