matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę pilne
Lucy:
jak obliczyć 67
2
(bez kalkulatora)
19 lut 20:38
Bogdan:
Rozwiązuję
19 lut 20:39
Bogdan:
Stosujemy wzory skróconego mnożenia: (60 + 7)
2
= 3600 + 2*60*7 + 49 = 4489 lub (70 - 3)
2
= 4900 - 2*70*3 + 9 = 4489
19 lut 20:42