funkcja kwadratowa
lordus:

na rysunku przedstawiono funkcję kwadratową f(jak coś to jest parabola XD). wyznacz wzór tej
funkcji w postaci iloczynowej
3 kwi 23:22
Eta:
f(x)= a( x−x1)(x−x2). x1= −1, x2= 2
punkt przecięcia z osią OY: P( 0,1)
f(x0= a( x+1)(x−2) i P(0,1)
1= a(0+1)(0−2) => a=.............
f(x)=.........
3 kwi 23:26
lordus: mnożymy nawias przez nawias więc będzie a=−2−1 a=3?
f(x)=−3(x−x1)(x−x2)?
3 kwi 23:32
lordus: tzn a=1+2
3 kwi 23:33
lordus: tak? Dx
3 kwi 23:36
Mila: 1=a*1*(−2)
1=−2a /:(−2)
3 kwi 23:39