proszę o pomoc pilne potrzebuje na jutro
łuki: rozwiąż równanie
x2 + [x/ (x+1)]2 = 8
19 lut 20:22
łuki: proszę o pomoc to pilne
19 lut 20:41
Bogdan:
Rozwiązuję
19 lut 21:12
Bogdan:
x2 + x2 / (x + 1)2 = 8 założenie: x ≠ -1
mnożymy obustronnie przez (x + 1)2
x2(x + 1)2 + x2 = 8(x+ 1)2 stosujemy wzor skróconego mnożenia
x2(x2 + 2x + 1) + x2 = 8(x2 + 2x + 1)
x4 + 2x3 + x2 - 8x2 -16x - 16 = 0
x4 + 2x3 - 6x2 - 16x - 8 = 0
Sprawdzamy dzielniki wyrazu wolnego, stwierdzamy, że x1 = -2.
Dzielimy wielomian przez dwumian (x + 2), np. schematem Hornera,
otrzymujemy: x3 - 6x - 4 = 0
Powtarzamy proces sprawdzania dla dzielników wyrazu wolnego, ponownie
stwierdzamy, że pasuje liczba -2, więc mamy pierwiastek podwójny x1, 2 = -2
19 lut 21:30
Bogdan:
Dzielimy wielomian (x3 - 6x - 4) przez dwumian (x + 2) i otrzymujemy równanie
kwadratowe: x2 - 2x - 2 = 0.
Rozwiąż to równanie, otrzymasz pozostałe pierwiastki.
19 lut 21:33