calka
Calka...: Całka
| | 3x+1 | |
∫ |
| jak to rozgryzc? |
| | √x2+5x−10 | |
3 kwi 22:47
jo: Można pierwsze wyrażenie pod pierwiastkiem zapisać w postaci kanonicznej czyli,
| | 5 | |
Następnie podstawienie: t=x+ |
| |
| | 2 | |
dt=dx
Spróbuj dalej a jak będzie jakiś problem to zapisz dokąd doszedłeś/aś to coś się jeszcze
podpowie...
3 kwi 23:28
4 kwi 10:03
agniesia091: Dany jest ciąg arytm. (an) dla n≥1, w którym a7=1, a11=9.
Oblicz pierwszy wyraz a1 i różnicę r ciągu (an),
sprawdź czy ciąg (a7,a8,a11) jest geometryczny
wyznacz takie n, aby suma n poczatkowych wyrazów ciągu (an)miała wartość mniejszą.
Błagam ja nie wiem wogóle o co chodzi,a brat potrzebyje pomocy w tym....
4 kwi 10:17
jo: Mianownik: √t2−654
4 kwi 10:23
Calka...: No mala pomylka, ale co z tym dalej mam zrobic?
4 kwi 11:51
K. OWMH: Co studiujesz?
pomogę Ci. Godz. 12:55
∫ (3x+1) dx/ (x2+5x−10)1/2 jak to rozgryź?
musi doprowadzić do postaci znanych całek: patrząc nam przypomina:
postać ∫ vn dv a więc musimy doprowadzić do tej postaci
po pierwsze x2+5x−10 = (x+5/2)2 − 65/4 ⇒ v =(x+5/2)2 − 65/4 stąd dv=2 (x+5/2)dx
a więc w funkcji pod całkowej w liczniku f−cji pod całkowej mamy:
(3x+1) musimy doprowadzić do wyrażenie zawierającej postaci (x+5/2)
(3x+1) = (3/2).2.( x +5/2) + 1− 15/2 = (3/2).2.(x+5/2) −13/2
a więc (3x+1) dx = (3/2).2.(x+5/2) dx−13/23 dx = (3/2)dv − (13/2) dx
∫ (3x+1) dx/ (x2+5x−10)1/2 =∫ (3/2).dv/ (v1/2)− ∫(13/2)dx/[(x+5/2)2− 65/4 ]1/2
oznaczmy I = ∫ (3x+1) dx/ (x2+5x−10)1/2
I = ∫ (3/2).dv/ (v1/2)− ∫(13/2)dx/[(x+5/2)2− 65/4 ]1/2
I =(3/2) ∫ dv/ (v1/2 − (13/2) ∫ dx /[(x+5/2)2− 65/4 ]1/2
I = (3/2) I1 − (13/2) I2
gdzie I1= ∫ v−1/2. dv
I2 = ∫ dx/[(x+5/2)2− 65/4 ]1/2
obliczamy I1= ∫v−1/2 .dv
i ma postać ∫ tn dt wiemy, że ∫ tn dt = (1/n+1) . tn+1 +c
stąd I1 = 2 v1/2. +c
po zamiana zmienny mamy
I1 = 2.(x2+5x−10)1/2 + C1
obliczamy I2 = ∫ dx/[(x+5/2)2− 65/4 ]1/2;
ta całka przypomina ∫ du/ (u2−1)1/2.
Trzeba I2 doprowadzić do postaci ∫ du / (u2−1)1/2;
do tego przeprowadzimy zamiana zmienny
u = (x+5/2)/ (65/4)1/2 ⇒ du = (4/65)1/2 dx
I2 = ∫ dx/[(x+5/2)2− 65/4 ]1/2
I2 = ∫ (4/65)1/2 dx/ ( [(x+5/2)/(65/4)1/2]2−1)1/2
I2 = ∫ d u/[ u2− 1 ]1/2
Można liczyć albo z tabelki
I2 = ln |u+ (u2−1)1/2| + c
Wracamy do naszej zmiennej x
I2 = ln | (4/65)1/2 (x+5/2) + [ (4/65) (x+5/2)2− 65/4)] 1/2| + C2
I2 = ln | (4/65)1/2 (x+5/2) +(4/65)1/2 [ (x2+5x−10)] 1/2| + C2
I2 = ln | (x+5/2) + [ (x2+5x−10)] 1/2| + ln (4/65)1/2 + C2
I2 = ln | (x+5/2) + [ (x2+5x−10)] 1/2| + C3
A więc
I = I = (3/2) I[1} − (13/2) I2
I = 3.(x2+5x−10)1/2 − (13/2) ln | (x+5/2) + [ (x2+5x−10)] 1/2| + C4
godz. 14:30 zakończenia piasnie rozwiazania tego zadania. Pisanie tego rozwiązanie
bezpośrednio na tej stronie zajęło mi 1 godz 35 min.
to piszę żebyś sie orientował trochę ile czasu zajmuje pisanie taki rozwiązanie bezpośrednio na
tej stronie; czasami trzeba to pisać na Word−zie , bo na tej stronie czasami możemy stracić
tego co napisaliśmy. nie ma jak zapisać tutaj; aby zapamiętać w tym okienku to co zostało
napisane i ni tracić to co zostało napisany.
4 kwi 14:41