Bogdan:
Styczna do wykresu funkcji w punkcie x
o jest prostą y = ax + b, w której współczynnik
kierunkowy a = f'(x
o).
Wyznaczamy pierwszą pochodną funkcji f(x):
f'(x) = 3x
2 - 2x
Biorąc warunki zadania, mamy g(x) = 3x
2 - 2x, jak widać, jest to funkcja kwadratowa,
z narysowaniem paraboli nie będziesz miał kłopotów.
Funkcja jest malejąca w tych przedziałach, w których f'(x) < 0, czyli tutaj:
3x
2 - 2x < 0 → 3x(x - 2/3) < 0, z tym już sobie poradzisz.
PS. Z przyjemnością czytam Twoje posty, są ubarwione humorem, podoba mi się
taki swobodny, ale nie pozbawiony precyzji język w zawiłościach matematycznych.
Pozdrawiam
Marzena: Lokata 2000 zł po dwuch latach przyniosła 553,80 zł zysku. Znajdz oprocentowanie w skali
roku przyjmując, że było ono stałe, a odsetki dopisywano do lokaty raz w roku.
Proszę o szybką pomoc
Marzena: W sadzie wycięto 4 drzewa zniszczone przez owady. W każdym następnym roku liczba
wycinanych drzew wzrastała według ciągu geometrycznego. W symie wycięto 124 drzewa, a w
ostatnim roku 64 drzewa. Oblicz, ile lat owady wyrządzały szkody w sadzie.
Proszę o szybką pomoc

!