Całka
miska: Nie potrafię obliczyc tej całki.... Pomógłby mi ktoś?
3 kwi 22:28
miska: Pomoże ktoś?
4 kwi 19:44
pomagacz: obliczanie przez części:
| | 1 | |
∫(2x+1)* |
| dx =
|
| | √−3x2 + x + 2 | |
u = 2x+1 dv =
√−3x2+x+2
= { } =
| | −asin(15(1−6x)) | |
du = 2 v = |
|
|
| | √3 | |
= {z równania na obliczanie całki przez części: ∫udv = vd − ∫vdu} =
| | −asin(15(1−6x)) | | −asin(15(1−6x)) | |
= (2x+1)*( |
| ) − ∫( |
| )*2 dx
|
| | √3 | | √3 | |
dalej liczysz wykorzystując własności całki:
i zapomniałeś dodać na końcu całki "dx" bo to ważne, gdyż pokazuje względem której zmiennej
całkujemy

wynik:
−
29(3
√−3x2 + x + 2+2
√3*asin(
15(1−6x))) + c
jak nie wiesz jakiego wyniku się spodziewać to skocz na:
http://www.wolframalpha.com/
pozdro
4 kwi 20:12
pomagacz: i liczysz całkę tak długo, aż się nie skróci do możliwej do zapisania postaci bezcałkowej,
masakryczny przykład, nie ma całki, której nie dałoby się obliczyć
4 kwi 20:14
miska: Dziękuję
4 kwi 20:40