oblicz miary kątów
juulek91: Zadanie
Oblicz miary kątów ostrych α i β gdzy sin (α+β) = √3 przez 2 i tg (α−β) = √3 przez 3
3 kwi 22:16
ukasz: poszukaj wzorów na sin(a+b)
3 kwi 22:20
Godzio: sin (α+β) =
√3 −− sprzeczność
3 kwi 22:21
Eta:
| | √3 | | √3 | |
sin60o= |
| , oraz tg30o= |
|
|
| | 2 | | 3 | |
to α+β= 60
o to α−β= 30
o
zatem α+β= 60
o
α− β = 30
o
−−−−−−−−−−−
2α= 90
o => α= 45
o , to β= 15
o
3 kwi 22:23
Eta:
Godzio 
doczytaj dobrze "sin(α+β)=
√3 przez 2"
3 kwi 22:26
Godzio:
Już zasypiam chyba
3 kwi 22:27
3 kwi 22:31