Figury podobne
Iwonaa:
Zad. z gimnazjum. Długości boków prostokąta są równe 2cm i 4cm. Oblicz pole prostokąta
do niego podobnego, wiedząc że jego obwód wynosi 120cm.
19 lut 20:12
Mariusz: obwód tego ma 12 cm więc tamten musi mieć wszystkie boki 10 razy większe. więc jego pole
wynosi
20*40=800cm2
19 lut 20:14
Bogdan:
Można i tak rozwiązać:
Jeśli skala podobieństwa dwóch figur podobnych jest równa k, to stosunek pól
tych figur jest rowny k2.
Tutaj k = 10 i pole mniejszego prostokąta jest równe 8, to pole większego jest
równe 102 * 8 = 800 [cm2]
19 lut 20:25
Iwonaa: Teraz już wiem jak to zrobić

dziękuje Wam bardzo
19 lut 20:30