.
abc: Ze zbioru {−4;−3;−2;−1;0;1;2;3;4;5} losujemy jedną liczbę .Oblicz prawdopodobieństwo że :
Wylosowana liczba należy do zbioru rozwiązań (5−x)(1−x) ≥0
ma wyjść że P(A)=0,7
Jak to zrobić , wie ktoś?
−(5−x)−(1−x)≥0
(x−5)( x−1)≥0
x=5 lub x=1
1−krotny ;1−krotny
rysować wykres uproszczony tej nierówności ? czy tak jak zacząłem jest dobrze?
A jak dalej? Wytłumaczy ktoś
3 kwi 22:05
Wojteq66: Narysuj wykres, i masz że x∊(−
∞, 1> u <5; +
∞)
Liczb z podanego zbioru należących do tego rozwiązania mamy 7 (−4, −3, −2, −1, 0, 1, 5) => P(A)
3 kwi 23:43