zadanie z treścią układ równań
justysia5641: Zad 5. Z miejscowości A i B oddalonych od siebie o 625km wyjeżdzają naprzeciw siebie dwa
samochody. Samochód jadący z miejscowości B do miejscowości A jedzie ze średnią prędkością
większą od 40km/h. Samochód jadący z miejscowości A do miejscowości B wyjeżdza o 2 godziny
wczesniej i jedzie ze srednią prędkością o 5km/h wiekszą od średniej prędkości drugiego
samochodu. Samochody spotykają sie w punkcie C takim, że AC:BC=16:9. Z jakimi średnimi
prędkościami jechały oba samochody?
3 kwi 21:28
xyz: wiem jak zrobić ale mi się nie chce pisać rozwiązania
3 kwi 21:43
justysia5641: prosze o pomoc
3 kwi 21:44
xyz:

9|AC|=16|BC|
|AC|+|BC|=625
|BC|=225
|AC|=400
V
1− prędkość samochodu z Ado B
V
2− prędkość samochodu z Bdo A
V
1−5=V
2
400=V
1(t+2)
225=V
2t
to jest układ równań
3 kwi 22:15