prawdopodobieństwo
Patris: 1.Prawdopodobieństwo.
Deser lodowy składa się z jednej gałki lodów o jednym z 10 smaków, z jednej z trzech posypek
oraz porcji bitej śmietany, którą można wymienić na dodatkową gałkę lodów wybraną z 10 smaków.
Ile różnych deserów lodowych można w ten sposób utworzyć?
3 kwi 21:21
Patris: proszę o pomoc
3 kwi 21:29
Eta:
Jeżeli nie wymieniamy bitej śmietany
to: 10*3*1 = 30 takich możliwości
a jeżeli wymieniamy bitą smietanę na gałkę lodów ,to mamy:
10*3*9 = 270 takich możliwości
( bo jedna gałkę pierwszą już wybraliśmy
więc do zamiany pozostały tylko 9 innych niż ta pierwsza
r−m: mamy 30*270= 300 takich możliwosci wyboru
3 kwi 21:38
3 kwi 21:43
Patris: 10*3*1=30
10*3*10=300
razem 30+300=330
3 kwi 21:44
Wojteq66: Eta, dlaczego nie może sie powtórzyć ta sama gałka drugi raz ?
3 kwi 21:45
Wojteq66: o to mi chodziło
3 kwi 21:45
Eta:
ok

..... pomyślałam,że ( jest tylko jedna gałka w tej "zielonej budce"

a chodziło o "smaki"
odp: 330 możliwości
3 kwi 21:51