Prawdopodobieństwo.
Patris: Prawdopodobieństwo.
Rzucamy kostką do gry. Zdarzenie A polega na tym, że wyrzucono mniej niż 5 oczek, a zdarzenie B
− na tym, że wyrzucono liczbę będącą liczbą pierwszą. Ile wynosi prawdopodobieństwo zdarzenia
A'UB'?
3 kwi 20:34
Patris: P(A)=46
P(B)=36
P(A')=1−P(A)=1−46=26
P(B')=1−P(B)=1−36=36
3 kwi 20:38
Patris: P(A i B) = P(A ∩ B) =
26
P(A' ∩ B')=
16 

<<<< tak? bo A' = {5, 6} B' = {liczba złożona, czyli 6}
3 kwi 20:44
Patris: Wtedy P(A'∪B')=P(A') + P(B') − P(A' ∩ B')
P(A'∪B') =
26 +
36 −
16
P(A'∪B') =
46 =
23
Prosze o sprawdzenie poprawności.
3 kwi 20:47
Wojteq66: A dlaczego P(B') = 1/2 ?
przecież B' − nie wyrzucono liczby pierwszej => wyrzucono 4 lub 6 oczek. => P(B') = 1/3 (2 też
jest liczbą pierwszą

)
3 kwi 20:53
Patris: Dobra, tymczasem Martyno:
zadanie 31.

X=
12*0+1*20+2*10+3*6+5*212+20+10+6+2=1,36
σ
2=
12(0−1,36)2+20(1−1,36)2+10(2−1,36)2+6(3−1,36)2+2(5−1,36)250
3 kwi 20:57