prawdopodobieństwo
zibi: Rzucamy trzy razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A−w każdym rzucie liczba wyrzuconych oczek jest większa niż numer rzutu
B−na każdej kostce wypadnie nieparzysta liczba oczek
Ile zdarzeń elementarnych sprzyja zdarzeniu A iloczyn B?
3 kwi 20:28
zibi: 
3 kwi 20:38
xyz: |Ω|=6*6*6=216
| | 60 | | 5 | |
|A|=5*4*3=60 P(A)= |
| = |
| |
| | 216 | | 18 | |
| | 27 | | 1 | |
|B|=3*3*3=27 P(B)= |
| = |
| |
| | 216 | | 8 | |
3 kwi 20:58
zibi: dzięki
3 kwi 21:00
xyz: A∩B to część wspólna tych zbiorów czyli to co sie powtarza
2*2*1=4 elementy
I rzut w A i B powtarza się 3, 5
II rzut w A i B powtarza się też 3, 5
a w III rzucie tylko 3
więc 2*2*1
3 kwi 21:02
xyz: a z jakiej książki masz te zadania
3 kwi 21:03
zibi: Nawet nie wiem bo nauczycielka kserówki nam tylko dała parę zadań
3 kwi 21:05
nie: powtórka przed maturą Matematyka zadania zakres podstawowy
Krzysztof Pazdro
(E. Świda, E. Kurczab, M. Kurczab, M. Przeniosło)
rychło w czas
6 sty 14:15